Stressz, kimerültség, depresszió - Így védekezz ellenük!

Közzétette Organic Lab on

Stressz, kimerültség, depresszió ellen étrendkiegészítő szedésével is védekezhetünk, ezt talán nem tudják annyian, mint amennyien az immunerősítőket keresik. Pedig a stressz, az idegesség számtalan probléma forrása és ha tud ellene védekezni természetes módon, akkor máris sokat tett az életminősége javításáért.

Az emberiség mindig is izgult, de soha nem szerette

A természetgyógyászat, a hindu ájurvéda, népi gyógyászat számos olyan növényt ismer, melyek nem okoznak függőséget, nem altatnak, ám segítenek az idegesség, feszültség oldásában. Hiába éltek eleink viszonylag nyugodtabb, lassabb élettempót, a stressz akkor is okozott már problémákat.

Ezek a természetes összetevők ma is jól jönnek, hiszen az orvosbiológiai kutatások számos esetben bebizonyították, hogy mi is okozza azt a hatást. Nyilván ma már pontosabban lehet adagolni, illetve a korszerű felhasználáshoz vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel egészítették ki. Így jött létre az  táplálékkiegészítő multivitamin, mellyel a mai szorongó, rohanó világban is sikerrel küzdhetünk az idegesség ellen.

Pihenés a nagy csaták után - az Ashwaganda hatása

Az Ashwaganda, más néven álombogyó  (Withania somnifera) stresszoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő.  Maga a gyógynövény sem mindennapi tulajdonságokkal bír: a stressztűrő-képessége abban mutatkozik meg, hogy kifejezetten száraz körülmények között és rossz minőségű, lúgos talajban virágzik. Míg a legtöbb élőlény szenvedne ebben a környezetben, az ashwagandha kivirágzik.

Az ájurvédikus gyógyászatban nagyon régóta jelen van. Füstölőt is készítenek belőle, oltárokon égetik, mivel illata kitisztítja az elmét és áhítatos hangulatba hoz.

A szanszkrit „ashwagandha” szó szerinti fordítása a „ló illata” amely arra utal, hogy képes megteremteni egy ló erejét és állóképességét. ló, miközben támogatja az idegrendszert. 

Az ashwagandát történelmi feljegyzések szerint a csaták után a harcosok pihentetésére, az izgalom és a stressz oldására, regenerálásra is alkalmazták. Fáradékonyság, kimerültség ellen hasznos, illetve csökkenti a reumás gyulladásokat a szervezetben. A szorongásos, depressziós tüneteket mérsékli, kiegyensúlyozza a mellékvese-hormonok szintjét.

Bakopa hatása - Brahmi - Brami - (Bacopa monnieri)

A bakopa szintén az indiai ájurvéda orvoslás gyógynövénytárából jutott el hozzánk: természetes nootropikum-agyserkentő, mely oldja a stresszt, javítja a memóriát, fokozza az agy mentális aktivitását. Különösen azok számára hasznos, akik szellemi munkát végeznek, vagy tanulnak. Segíti a koncentrációt.

A „brahmi” kifejezés a hindu főisten nevéből származik, Brahma nőies aspektusára utal. A lényegre, amelyből minden teremtett dolog ered, vagy amellyel azonosul, és amelyhez majd az élet körforgásában visszatér. A bakopát az ájurvéda a tudáshoz, a tanuláshoz, az emlékezethez és a koncentrációhoz társítja. Energetikailag a Bacopa hűsítő keserű, amelyről úgy gondolják, hogy az ájurvédikus hagyományban minden dósának megbékélést hoz.

Indiában és Pakisztánban a növényt használják idősebbeknél a szív erősítésére, az emésztés könnyítésére és még arra is, hogy javítsa a légzést hörgőszűkületes esetekben.

A bakopa számunkra a fiatalos és energikus agyműködést segíti elő, hogy gyorsan és jól jöjjelenek az ötletek, a döntések, a gondolatok, a megoldások. Figyelemzavar, logikai és emlékezetbeli problémák, tanulási nehézségek, illetve depresszió esetén is pozitív hatásúnak bizonyult.

Jó hír az izgulósoknak - Zöldtea kivonat ( L theanin)

A tea többek között gyógynövénynek is számít keleten, nem pusztán élvezeti cikknek. Egy forró csésze tea segíthet abban, hogy bárki jobban érezze magát, de a kutatások szerint a szorongás oldásában is szerepe van.

A titok egyik nyitja az L-theanin egy aminosav, amely leggyakrabban a tealevelekben - a zöld és a fekete teában egyaránt megtalálható.

A kutatások szerint az L-teanin álmosság nélkül elősegíti a relaxációt anélkül, hogy álmosítana, ezért a stressz enyhítésére kiváló összetevő.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy segítette a relaxációt, nem okoz álmosságot és csökkentette a nyugalmi pulzusszámot. A kutatók azt találták, hogy az L-theanin csökkentette a szorongást és javított a stressz okozta tüneteken

Fokozhatja a koncentráció-képességet, illetve javíthatja a szervezet immunrendszerének működését is, így ez különösen a leggyakoribb, felső légúti betegségek elkerülésében segítség.

Az L-teanin előnyös lehet az "izgulós típusúak" számára, mivel a mentális stresszhelyzetben megugró vérnyomásértékekre is hat. Még egy érdekes és hasznos dologra képes: javíthatja az alvásminőséget, így a szervezet jobban tud regenerálódni.

B vitamin idegesség ellen

A B-vitaminok közül sok játszik katalizáló szerepet az idergerndszer és különösen az agy ingerületátvivő anyagai, sejtjei között és az idegsejtek felépítésében, regenerálódásában is.Egy idegesség, stressz elleni vitaminkomplex alapja, hogy többféle B vitamin tartalmazzon. Aki ideges, feszült életet él, annak nem mindig van ideje és energiája a kiegyensúlyozott étrendjére ügyelni, így valószínűleg a hiányok fokozzák a problémát.  

De nézzük, mi kezek és miért pont így van rá szükségünk:

A nyolc B-vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 ​​(piridoxin), B7 (biotin), B9 (folát) és B12 (kobalamin) gyakorlatilag egy csoportot alkot, bár nagyon heterogén esszenciális anyagok, amelyek sokféle feladatot töltenek be az emberi szervezetben.

Egy azonban mindenképpen közös bennük: az ember szervezete nem képes önmagukban szintetizálni a B-vitaminokat; ezért elegendő mennyiségben kell az étrendnek tartalmaznia. Annak ellenére, hogy legtöbb B vitamin növényi eredetű, közvetett módon állati eredetű élelmiszerek, például hús, tejtermék és tojás révén is hozzá tudunk jutni.

A B12-vitamin a kivétel, mivel nem növények állítják elő, hanem baktériumok, így csak olyan állati eredetű termékekben találhatók meg, mint a máj, a hal, a tojás vagy a tejtermékek. Aki vegetáriánus, vagy vegán étrenden él, annak még fokozottabban kell a B12 megfelelő bevitelére ügyelnie.

Ha alkoholt iszik a kolinra is ügyeljen!

Kolin, vagyis a B8 vitamin: májvédő, méregtelenítést elősegítő volta miatt nem hiányozhat a komplex idegi védelemből sem. Nyugtató hatású, segít az időskori kóros elbutulás, emlékezetvesztés leküzdésében, javíthatja a memóriát.

Közvetlenül tud eljutni az agyba, így annak megfelelő működésére nagy hatással van. Acetilkolin formájában fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában.  Az erek egészségét védi, mivel képes megakadályozni a koleszterin lerakódását azáltal, hogy emulgeálja a koleszterint.

Aki alkoholt fogyaszt, annak különösen oda kell figyelnie a megfelelő bevitelre, mivel ilyenkor a máj kolinszükséglete megnő.

Régebbi bejegyzések


0 hozzászólás

Komment írása

A megjegyzések jóváhagyásra kerülnek