Reishi gomba (Ganoderma, Pecsétviaszgomba) hatása

Közzétette Organic Lab on

A reishi gomba, közismertebb nevén a ganoderma gomba régóta közkedvelt a természetgyógyászatban. Ez a gomba Ázsiában őshonos és a több ezer éves kínai medicina egyik legsokoldalúbban felhasznált gyógynövénye.

De mi is az a reishi gomba vagy ganoderma?

Magyarra fordítva pecsétviaszgomba a neve. Ez a gombafajta Ázsia meleg, páradús vidékein terem, s mivel évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, egészség megőrzésre, igen nagy becsben tartják. Bár frissen is fogyasztható, legelterjedtebb formája a gombapor vagy annak kivonatai. Többféle molekulát tartalmaznak, melyek egészségre, gyógyításra gyakorolt hatásai a kínai medicinában évezredek óta ismertek. Ezek a molekulák a poliszacharidok, peptidoglikánok és triterpének. A hagyományos keleti természetgyógyászat eredményei mellett a nyugati orvoslásban is helyet kapott a ganoderma gomba, melynek hatásait rendszeresen kutatják, tesztelik. Íme, hat tudományos kutatás eredménye a reishi gomba egészségre gyakorolt hatásairól.

Serkenti az immunrendszer működését

Mindezt azáltal képes megtenni, hogy a fehérvérsejtek génjeinek működésében vesz részt. A fehérvérsejtek az immunrendszer alapkövei, így azok jó működése hatással van az egész szervezetre. Kémiai vizsgálatok igazolják, hogy a reishi gomba csökkenti a fehérvérsejtek gyulladásos folyamatait, és azon ölősejtek segítségére siet, amelyek felveszik a küzdelmet a fertőzésekkel és a daganatképződéssel szemben.

Elsősorban a daganatos betegek számára nyújt segítséget a reishi gomba, de vizsgálták az egészséges emberekre gyakorolt hatását is. Nagy stresszben lévő sportolók esetében azt tapasztalták, hogy a reishi gomba kivonata javította a limfociták aktivitását.

Egy négy hetes vizsgálat pedig olyan eredményt hozott, amely nem támasztotta alá azt a feltételezést, hogy egészséges emberek immunrendszerére is pozitív hatással lehet a ganoderma kivonata.

Összességében

tehát kijelenthető, hogy a ganoderma gomba a fehérvérsejtekre gyakorolt hatása által serkenti az immunrendszert, ezáltal a fertőzésekkel és daganatokkal szemben eredményesen veszi fel a harcot. Egészséges emberek esetében ez a pozitív hatás nem volt igazolható.

Ganodermával a daganatok ellen

Számos kutatás és orvoslási tapasztalat támasztja alá azt a tényt, hogy a daganatos betegek életminőségére rendkívül jó hatással van a reishi gomba használata. A nyugati orvoslás ezért teljes mértékben elfogadta és alkalmazza a reishit, de csupán kiegészítő gyógyhatású termékként a hagyományos rákkezelési módszerek mellett.

Számos kutatás állítja, hogy többféle rákbetegség esetén avatkozik be a sejtműködésbe a reishi gomba. Így például csökkenti a vastagbélben lévő daganatos sejtek számát, de ugyancsak pozitív hatással van a mell- és prosztata daganatokra.

Ezt a daganatölő hatását azáltal képes kifejteni, hogy növeli a fehérvérsejtek aktivitását, így az ölősejtek eredményesen tudnak szembeszállni a ráksejtekkel.

Összességben

tehát elmondható, hogy hasznos és helyes a reishi gomba alkalmazása a rákbetegségek gyógyításában, de csak kiegészítő terápiaként. Ahhoz, hogy pontosabban be tudjuk határolni gyógyhatását, további kutatások szükségesek.

Ganodermával a kimerültség és a depresszió ellen

A reishi gomba nem csak a daganatos betegek életminőségét javítja. Az immunrendszer stimulálása révén részt vesz az egészséges szervezet kimerülése és a depresszió elleni küzdelemben. Így javíthatja az egészséges emberek életminőségét is.

Egy kutatás igazolta, hogy ideggyengeség esetén erőteljesen csökkentek a betegek panaszai egy nyolc hetes ganoderma kúra után. Egy másik tanulmány emlődaganatos beteg nők utógondozásánál alkalmazta a reishi gombát por formájában, mindössze négy héten keresztül. A betegek javuló életminőségről, pozitív hangulatjavulásról, a kimerültség megszűnéséről számoltak be, szorongásos és depresszív tüneteik csökkentek.

Összességében

tehát elmondható, hogy a reishi gomba javítja a daganatos betegek életminőségét, csökkenti a depresszióra való hajlamot, feloldja a szorongást. Egészséges emberekre gyakorolt hasonló hatásairól még nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény.

A reishi gomba hatása a szív egészségére

Sajnos a ganoderma szívműködésre gyakorolt hatásairól még nem áll rendelkezésre elegendő kutatási anyag. Annyi azonban bizton állítható, hogy a szervezet koleszterinszintjére pozitív hatást gyakorol. A gombában lévő szterolok ugyanis növelik az úgy nevezett jó koleszterin, a HDL szintjét, ezáltal csökken a trigliceridek száma és a koleszterinszint.

Összességében

tehát elmondható, hogy a reishi gomba szívre gyakorolt egészségügyi hatásairól ez irányú kutatások hiányában nem lehet beszámolni.

A reishi gomba és a vércukorszint

Az ilyen típusú vizsgálatok vegyes képet mutatnak. Úgy tűnik, hogy a ganoderma gomba fogyasztása nincs jelentős hatással a szervezet vércukor szintjére. Ezért több kutatásra van szükség az ezzel kapcsolatos megállapítások leszűrésére.

A reishi gomba, mint antioxidáns

A ganoderma antioxidánsai kölcsönhatásba lépnek a szervezetben lévő szabad gyökökkel, és elpusztítják azokat. Az egészséges szervezetben is folyamatos a szabadgyök képződés, de a kemoterápiában részt vevő rákbetegeknél ez fokozottan fordul elő. Bár a kutatások többsége azt állítja, hogy a ganoderma gomba nem változtatja meg jelentősen a szervezet vércukor, koleszterin és antioxidáns szintjét, a gyakorlat mégis azt igazolja, hogy pozitív hatással van a daganatos betegek életminőségére. Ezért az alkalmazása ajánlatos.

A reishi gomba adagolása

A gomba adagolása a szerint változhat, milyen formában kívánunk hozzájutni. Természetes, gombaként való fogyasztása esetén 25 és 100 gramm közötti mennyiség szükséges belőle. Gyakoribb azonban a por formájában történő alkalmazása. Ez esetben naponta másfél és kilenc gramm közötti mennyiség szükséges.

 

Összességében

Megállapítható, hogy a reishi gomba hatékony gyógyászati célokra, az immunrendszer stimulálására, a stressz csökkentésére, a daganatok ellen pedig kitűnő fegyver.

Antioxidánsként is hasznos, így a rákbetegség megelőzésében kulcsszerepet játszik. A benne található adaptogén vegyületek feltöltik a mellékvesét, mely a test és az idegrendszer működését bonyolítja. Így energiával töltik fel a kimerült szervezetet legyen az egészséges, avagy daganatos beteg.

 

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések