Minden amit az Ashwagandha hatásairól tudni érdemes

Közzétette Organic Lab on

Az Ashwagandha egy olyan több ezer éve ismert és használatos gyógynövény, amely adaptogénnek minősül. Az adaptogén egy gyűjtőfogalom, amely a stressz és szorongás oldására jótékonyan ható gyógynövényeket foglalja magába.

A növény származása

Az Ashwagandha növény tulajdonképpen egy kisebb növésű, sárga virágos cserje, amely Indiából és Észak Afrikából származik. E helyeken több ezer éve ismerik és használják gyógyításra és megelőzésre. Maga a szó jelentése: „a ló szaga”, mely egyrészt a növény gyökerének illatára utal, másrészt az egyik legjelentősebb hatására, az életerő növelésére. Az Ashwagandha az Indiában elterjedt ájurvédikus orvoslás egyik legközkedveltebb gyógynövénye. Ez az ősi gyógymód a harmóniára való törekvésre alapul, ezért ez a gyógynövény nagy segítség e törekvésben. Köznyelven hívják még „indiai ginzengnek” vagy „téli cseresznyének”, valamint „álombogyónak” is. A növény gyökerét és leveleit egyaránt feldolgozzák és különféle bajok gyógyítására használják.

Az Ashwagandha vércukorszintre gyakorolt hatása

Mivel az Ashwagandha javítja az inzulinérzékenységet, így segít a vércukorszint beszabályozásában és szinten tartásában.

Segít a rák elleni harcban

Az Ashwagandha a rák megelőzésében és a betegség kezelésében egyaránt fontos segítőtárs lehet. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy bizonyos reaktív oxigénfajtákat termel, melyek elpusztítják a rákos sejteket, de az egészségesekben nem tesznek kárt. Valamint megakadályozza a rákos sejtek képződését, így fogyasztásának a megelőzésben is nagyon fontos szerepe van. Tanulmányok szerint különösen hatékony petefészek-, vastagbél-, tüdő-, mell- és agyrák esetén.

Az Ashwagandha kortizol szintre gyakorolt hatása

E növény bizonyítottan beszabályozza a mellékvese által termelt kortizol szintet. A kortizol egyik fő feladata a szénhidrát-anyagcsere szabályozása. Az ő felelőssége a májban a keményítő szőlőcukorrá bontása, illetve fokozza a zsírok és fehérjék lebontását is.

Támasz a stressz, szorongás és a depresszió elleni küzdelemben

Soha nem volt még ennyire zaklatott, stresszes és kiegyensúlyozatlan az életünk, mint napjainkban. Óriási közhely, hogy rohanó világban élünk, de egyúttal nagy igazság is. Az egyensúly, mint olyan, szinte egyáltalán nincs jelen az életünk egyik területén sem.

Sokat dolgozunk és keveset alszunk, sokat eszünk és keveset mozgunk, sokat költünk és keveset élünk. Mivel a boldog és harmonikus élet alapja az lenne, ha egyensúlyban lenne minden bennünk és a körülöttünk lévő világban, jelenlegi életmódunk előbb-utóbb egyértelműen betegségekhez vezet. A stressz okozta betegségek napjainkban szinte népbetegségeknek számítanak.

Arról nem is beszélve, hogy az állandó stressz szorongáshoz, a huzamosabb ideje fennálló szorongás pedig depresszióhoz, vagy pánikbetegséghez vezethet. Ha bármilyen formában tudunk védekezni ellene, meg kell tennünk, és ha ehhez nem gyógyszert kell igénybe vennünk, hanem van gyógynövény általi megoldás, vétek lenne nem élni vele.

Az Ashwagandha lehet ez a megoldás, mely kúraszerűen fogyasztva megkönnyítheti mindennapjainkat és nagymértékben javíthat életünk minőségén. E fantasztikus gyógynövénynek kettős hatása van: egyrészről csökkenti szervezetünkben a stresszhormon jelenlétét és másrészről fokozza az agyban a  boldogsághormon, azaz a szerotonin termelését.

Az Ashwagandha és a férfiúi termékenység

Ki hinné, hogy ez a csodanövény még a férfiak termékenységén is javíthat. A hatás ebben az esetben is kettős. A már említett stresszoldó hatás kedvezően hat a férfiak merevedési problémáira is.

Ugyanakkor az Ashwagandha szedésének hatására megnő a tesztoszteronszint, fokozódik a spermaszám és azok mozgékonysága, minősége is javul. Tehát azoknak a férfitársainknak, akiknek bármilyen termékenységgel kapcsolatos problémái vannak, mindenképpen ajánlatos Ashwagandha kúrát tartaniuk.

Mi a helyzet a női libidóval?

Igen, bármilyen meglepő az Ashwagandha a női vágyat is fokozza, biztosítva így egy pár kiegyensúlyozott és rendszeres szexuális életét amely, mint tudjuk, az élet egyéb területeit is nagymértékben befolyásolhatja.

Az Ashwagandha és a sport

Visszautalnánk a növény nevének eredeti, szankszrit jelentésére, ami nem más, mint a „ló szaga”. A már említett illaton kívül a ló a testi erőt jelképezi. A gyógynövény szedésének hatására csökken a testzsír és gyorsabban növekedhet az izomtömeg. Növeli az állóképességet, csökkenti a tejsavképződést, ezáltal az izmok fájdalmát is és segít összpontosítani. Ezek a hatások összességükben hatékonyabb edzést és versenyben való sikeresebb részvételt eredményezhetnek.

Gyulladáscsökkentő hatása is van

Az Ashwagandha jelenléte a szervezetben csökkenti a gyulladást okozó sejtek számát és növeli az immunsejtjeink aktivitását. Megfigyelhető e jelenség különösen az ízületi gyulladások esetében.

Ashwagandha, mint a szív őre

A növény következő, fantasztikus tulajdonsága, hogy csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet, ezáltal javítva a keringést és óvja szívünket. Ma már sajnos a keringési betegségek is az élvonalban vannak, mint okok, a halálozási éllistán, ezért hasznos ismeret, hogy milyen gyógynövényekkel védekezhetünk ezek ellen a betegségek ellen úgy, hogy ne kelljen rögtön gyógyszerekhez fordulnunk.

Az öregség jeleit is enyhítheti

A „téli cseresznye” hangulatjavító hatásáról már beszéltünk, de emellett az agyi funkciókra és a memóriára is kedvezően hat. Bizonyítottan csökkenti az egyes betegségek okozta agyi károsodás mértékét illetve javítja a memóriát. Idegsejtjeinket megvédi a káros szabadgyököktől úgy, hogy elősegíti az antioxidáns aktivitást.

Mindezen hatások kedvezőleg hatnak az idősödő emberek agyi kapacitására illetve a lassuló funkcióikra. Összességében tehát lassítja az öregedés folyamatát, amennyiben Ashwagandha kúrát tartunk időnként.

Összefoglalásunkból jól kivehető, hogy ez a lenyűgözően sokoldalú gyógynövény olyan mértékben segítheti lelki és testi egészségünk fenntartását illetve visszaszerzését, hogy nincs ok, ami miatt ne élhetnénk vele. Vizsgálatok semmilyen mellékhatást nem mutattak ki, ezért szinte bárki alkalmazhatja, természetesen azért nem árt a háziorvossal konzultálni, mielőtt belevágunk egy ilyen kúrába.

Az Ashwagandha könnyen beszerezhető és nem igényel különösen nagy anyagi ráfordítást sem. Olyan sok esetben vannak jelen életünkben a különböző mesterséges kemikáliák, hogy feltétlenül csökkentenünk kellene a használatukat. Ezért olyan fontos, hogy minél több gyógyhatású növényt ismerjünk meg közelebbről és legyünk tisztába az alkalmazásukból származó előnyökkel.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések