Maitake gomba, szuperétel gyógyító hatással

Közzétette Organic Lab on

A Japánban és Kínában évezredek óta örvend hatalmas népszerűségnek a maitake gomba, más néven Grifola frondosa, avagy fodrosgomba. Nyugaton viszont csak jelen korunkban kezdtük el használni ezt a hihetetlen gyógyhatásokkal rendelkező gyógygomba félét. Kifejezetten az immunrendszer támogatójaként és a vírusok elleni harcban számíthatunk erejére és hatásosságára.

A maitake gomba amellett, hogy immunstimuláns hatással bír és antivirális szerként is kiváló, a daganatos betegségek leküzdésében is széles körben használják, de további előnye még az is, hogy jelentős tápanyagtartalommal is bír.

Mit tudunk a maitake gombáról?

3000 éve fogyasztják a távol-keleten, így Kínában és Japánban is közismert. Csokrokban-csoportokban nő, leginkább juhar és tölgyfák törzsének alsó, árnyékosabb és nedvesebb régióiban. Érdekes módon jobban szereti a már elhalt fát, mint az élőt. Kinézete miatt, mely virágra, illetve bizonyos vélekedések szerint táncoló pillangóra hasonlít, a legelterjedtebb elnevezése arra felé a táncoló gomba. Nyugaton, bolyhos csirkére hasonlítónak találták első megismerői, ezért az „erdő tyúkjának” nevezték el, de egyes vélekedések szerint azért, mert a fiatal gomba kifejezetten csirke ízű. Bármiként is hívjuk, tudományos neve a lényeges, erről tudhatjuk biztosan, hogy melyik gombáról is beszélünk: Grifola frondosa. A tudományos neve egy mitológiai lényre, a griffre utal, ami félig oroszlán, félig sas volt, innen ered a Grifola név.

Japánban annyira értékesnek tartották, hogy még nemrégen, néhány száz évvel ezelőtt is ezüstben mérték a súlyát, és egy kilogramm maitake gombáért egy kiló ezüstöt számítottak fel.

A távol-keleten nagy népszerűségnek örvendenek a különböző gyógygombák, mint például a lentinan, kawaratake, suehirotake és a nálunk is ismert shiitake, de a maitake gombát kedvelik a leginkább, mert általában véve, a tapasztalatok alapján ez a leghatékonyabb a betegségek kezelésében. A maitake gomba úgynevezett adaptogén, ami azt jelenti, hogy remekül harmonizálja a szervezet működési mechanizmusait, így remek választás lehet mentális és stressz-típusú tünetek esetén is. Bár élelmiszerként is funkcionálhat, mára elsődlegesen gyógygombaként termesztik és forgalmazzák.

A maitake gomba gyógyhatása

Mint fentebb is írtuk, hatékonyabb és eredményesebb a többi gombafajtához képest a rák megelőzésében, az immunrendszer aktivizálásában. Számos vitamin, mint például a B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin fontos forrása, de gazdag antioxidánsokban és béta-glükánokban is. Találhatunk benne rezet, foszfort, káliumot, rostot, aminosavakat, melyek mind-mind elengedhetetlenül fontosak az emberi szervezet egészséges működése számára. Nem tartalmaz zsírt, alig van kalóriatartalma, miközben rost és fehérjetartalma is jelentős.

Olyan öregedésgátló vegyületeket tartalmaz, mint például a glutation és az ergotheonein. Biológiailag aktív kivonatát Maitake D-frakciónak hívják, mely béta-glükánból és egy poliszacharidból áll.

Általánosságban véve a béta-glükánok fokozzák az immunrendszer legfőbb felelőseit, mint például a limfocitákat, makrofágokat, dendritikus sejtek és falósejtek aktivitását. Ezeket találjuk a maitake gombában is, és ezek miatt kapott kiemelt figyelmet a rák elleni küzdelemben a maitake gomba, hiszen az immunrendszert célzatosan aktivizálja.

Kettős vak vizsgálatban például egészséges embereken tesztelték a hatását, melynek során a vérképet analizálták. Egy hónapos vizsgálatot követően arra derült fény, hogy minden vizsgált eredmény javult a maitake fogyasztása mellett, mint például a koleszterinszint, a májfunkciók, a vesefunkciók, így arra következtettek, hogy ezek által megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, és azok szövődményei is.

Zsírbontó hatása miatt hatásos lehet fogyókúrában is, továbbá hasznos eszköz a vércukorszint stabilizálásában, melyet egy 1998-ban publikált tanulmány bizonyít: konkrétan a maitake gomba, a szervezet glükóz/inzulin egyensúlyára vonatkozó hatását vizsgálták és úgy találták, hogy hatásos; egy 2002-es tanulmány pedig megmutatta, hogy inzulinrezisztens egerekben is hatékonyan javította a glükóz/inzulin anyagcserét.

Eme két kutatás azért nagyon fontos, mert az inzulinrezisztencia és következménye, a 2-es típusú cukorbetegség ma már népbetegség, és már gyerekeket is érint.

Vannak már kutatások a maitake gombával kapcsolatban arról is, hogy a fodrosgomba hatékony megoldás lehet a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) esetében is, így sikeresen fel lehet venni a harcot az ebből adódó meddőség ellen is, amely nagyon sok fiatal párt sújt szerte a világban.

Gyógygombával a rák ellen

A távol-keleten évezredek óta használják a különféle gombákat a rák és ehhez hasonló, erőteljes gyulladást okozó betegségek ellen, így van ez a maitake gombával is. De nemcsak rák ellen, hanem a rákkezelés mellékhatásainak enyhítése és kivédése érdekében is bevetik, természetesen mindig csak a fő kezelés mellett.

A maitake D-frakciója, melyet számtalan kutatás talált már megfelelőnek gyógyításra és immunstimulálásra, bizonyos vizsgálatokban tumorellenes aktivitást mutatott. Ez azért fontos dolog, mert mint köztudott, a rák elleni küzdelemben használt kezelések az egész immunrendszert és a teljes emberi szervezet egészét veszélyeztetik.

A maitake kiegészítő kezelésként alkalmazva támogatja a rákkezelést, és közben a fő kezelés mellékhatásait is hatékonyan csökkenti, mint például a fájdalom, hajhullás, hányinger. Ez jelentős előrelépés lehet a rákbetegek életminőségének és túlélési esélyeinek javításában.

A maitake gombában is számos antioxidáns található, melyekről köztudott, hogy a szervezetben óhatatlanul felbukkanó szabadgyökök ellen védenek, hiszen megkötik azokat.

Így a maitake jelentős betegségmegelőző hatással is bírhat. Ennek a hatásnak a benne lévő speciális molekulák, a fenolok, flavonoidok, C-vitamin és alfa-tokoferol a fő élharcosai.

Maitake használat és adagolás

Mivel alapvetően egy egyszerű gombáról beszélünk, aminek véletlenül számos gyógyhatása ismert, igazából fogyasztható élelmiszerként is, úgy, ahogyan a gombát szoktuk. Tehetjük húsfélék mellé, főzhetünk belőle pörköltet, süthetjük, főzhetjük, feltétként és főételként is fogyaszthatjuk.

Persze vannak olyanok, akik alapvetően nem szeretik a gombákat élelmiszerként, a jellegzetes, enyhe – és bizonyos esetekben erősebb – földes ízük miatt, de vannak, akik az állagukat nem élvezik. Az ő számukra tökéletes megoldás a porított-őrölt és folyékony koncentrátumként is.

Adagolását tekintve, ha élelmiszerként fogyasztjuk, nem kell attól félni, hogy bármiféle negatív hatását tapasztalnánk. Étrendkiegészítőkben pedig a hatóanyagtartalmat kell figyelni, és figyelembe kell venni a gyártó ajánlásait. Bizonyos esetekben a maitake hatásai hetek-hónapok múlva kezdenek  megmutatkozni, tehát alapvetően huzamos ideig tartó szedésére-fogyasztására érdemes berendezkedni.

 

Források:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom

https://www.drugs.com/npp/maitake.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840554/

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések