Kakukkfű gyógyhatása és egyéb tudnivalók a használatáról

Közzétette Organic Lab on

Története

 

A kakukkfű latin elnevezése (thymus serpyllum), ami azt jelenti: bátorság, erő. Már az egyiptomiak és az etruszkok is használták a múmiák balzsamozásánál. A görögök az isteneik tiszteletére égették templomaik oltárán a kakukkfüvet. Dioszkoridész a híres görög orvos májbetegségekre, bélgörcsökre, vízhajtóként is használta. A szlávoknál szent növény volt, a Szentanya növényének hívták. Felfedezték, hogy a migrénes fejfájást is csillapítani lehet vele.

 

 

Leírása

 

Aromás, jellegzetes illatú növény. Vad- és kerti kakukkfüvet különböztetünk meg. Sziklás, kavicsos talajon nő, Európa nagy részén, valamint Észak-Afrikában, és Ázsiában. A meszes talajt kedveli, így nagyon elterjedt a Bükk hegységben is. Halvány rózsaszínű, fehér, esetleg lilás virágja van, amelyek a hajtások végén nőnek. Május és szeptember között virágzik. Évelő, lágyszárú félcserje.

 

 

Gyűjtése

 

Leveles hajtásait májustól júliusig – a virágzás elején –, szár nélkül gyűjtjük. Ha a fás részek előtt vágjuk le a hajtásait, akkor egy évben többször is szedhetjük.

 

 

Gyógyhatásai

 

A kakukkfű gyógyító hatása elsősorban fő hatóanyagának – illóolajának – köszönhető. Ennek két legfontosabb összetevője a timol és a karvakrol. Ez a két vegyület baktériumölő és gombaölő hatású.

Emellett köptető és emésztésserkentő hatása is ezeknek köszönhető. Készíthetünk belőle nagyon jó fertőtlenítő hatású gyógyteát, amely erősíti az immunrendszerünket azáltal, hogy meghosszabbítja a sejtek életét. Vérkeringést javító hatással rendelkezik, valamint vérszegénységre kiváló. Gyulladások is kezelhetők vele, mint például a hörgő- és szájüreggyulladások.

A szabad gyököket is megköti, amivel a bőr öregedését lassítja le. A daganatos betegségek megelőzésében is lehet rá számítani. A rák bizonyos változataival is hatékonyan veszi fel a küzdelmet, mint például a mellrák, vagy a vastagbélrák. Ezen kívül a köhögés is kezelhető vele.

Orrdugulás esetén inhalálni kell vele. Nyákoldó- és köptető hatása is van. Megszünteti a menstruációs görcsöket és vérzési rendellenességeket, ezért a nők növényeként is emlegetik. Illata is gyógyítóan hat az emberre, mert megszünteti az alvási panaszokat, amennyiben alvópárnába helyezzük el. Depresszióra és fáradtságra frissítő hatása miatt javasolt. Segíti az emésztést, féreghajtásra is használhatjuk. Sebek fertőtlenítésére is kiváló.

 

 

Felhasználása külsőleg

 

Gargalizálhatunk vele szájüregi gyulladás esetén, vagy torokfájás miatt. Gyerekkád fürdővízébe egy evőkanálnyit gézbe tekerve belelógathatunk. Felnőtt fürdőkádba három liter teát önthetünk. Ezt hetente legfeljebb három alkalommal ismételhetjük.

Nyugtató hatással bír és tágítja az ereket is. Frissítő fürdőhöz: 30 g keverék kell egyenlő arányban mentából, rozmaringból és levendulából. Három liter főzetet készítsünk belőle és ezt öntsük a fürdővízhez. Olajat is készíthetünk belőle, a következő módon: egy marék friss kakukkfű virágot beáztatunk egy liter olívaolajba. Három napig érleljük, majd leszűrjük. Kiváló fájdalomcsillapító, isiász esetén is hatásos. Pattanásos bőr lemosására is használhatjuk, mert segíti a faggyútermelés szabályozását, valamint a zsíros hajat öblíthetjük vele.

 

 

Felhasználása belsőleg

 

Készíthetünk belőle forrázással gyógyteát. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Étkezés előtt napi három csésze tea köhögés, torokfájás, vérszegénység, májbetegség, depresszió ellen fogyaszthatjuk; valamint keringési panaszok esetén.

Legfeljebb napi három csészével korlátlan ideig ihatjuk. Két éves kortól gyerekeknek is adható immunerősítésre 2,5 dl vízhez 1 teáskanálnyi teát adunk. Magas vérnyomással élőknek nem javasolt ennek a gyógynövénynek a használata. Kerüljük a fémszűrő használatát!

 

 

 

 

 

Hivatkozások

 

 

Cosentino S, Tuberoso CI, Pisano B, et al. In-vitro antimicrobial activity and chemical composition of Sardinian Thymus essential oils. Lett Appl Microbiol 1999 Aug;29(2):130-5. 1999. PMID:12470.

 

 

Kulevanova S, Kaftandzieva A, Dimitrovska A, et al. Investigation of antimicrobial activity of essential oils of several Macedonian Thymus L. species (Lamiaceae). Boll Chim Farm 2000 Nov-2000 Dec 31;139(6):276-80. 2000. PMID:12460.

 

 

Meeker HG, Linke HA. The antibacterial action of eugenol, thyme oil, and related essential oils used in dentistry. Compendium 1988 Jan;9(1):32, 34-5, 38 passim. 1988. PMID:12490.

 

 

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések