Az inozitol jótékony hatása és az összetevők élettani szinergiája

Közzétette Organic Lab on

Inozitol kismértékben a szervezetünkben is termelődik, ezért a tudomány nem tekint rá esszenciális tápanyagként.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy muszáj ezt a létfontosságú építőkövet kívülről pótolnunk, mert a termelés mennyisége bizony nem éri el a kívánt szintet.

Nők millióit sújtja az inzulinrezisztencia (IR) és a sokszor még mellé társuló, de olykor önmagában is problémákat okozó policisztás ovárium-szindróma (PCOS). Mostanra bebizonyosodott, hogy a B8-vitamin, ismertebb nevén az inozitol, dietetikus által meghatározott diéta és sporttevékenység mellett, lényegesen tud javítani az ezekben szenvedők állapotán.

Az inzulinrezisztencia (IR)

Az inzulinrezisztencia nem más, mint a cukorbetegség előszobája. Az IR-ben szenvedők esetében az inzulinfelvevő receptorok már érzéketlenné váltak az inzulin jelenlétével szemben, ezért a hasnyálmirigy fokozottabb inzulintermeléssel kénytelen válaszolni. Ennek hosszú távú következménye sajnos kötelezően az lesz, hogy a hasnyálmirigy a folyamatos túlműködéstől ki fog merülni, és ezek után már nemhogy nem tudja túltermelni az inzulint, de kevesebbet fog tudni termelni – vagy épp semennyit –, mint amire a cukorbontáshoz szükség lenne. Ekkor megjelenik a kettes típusú cukorbetegség, és annak minden lehetséges szövődménye.

Az inzulinrezisztencia nem okoz tüneteket, ezért nagyon alattomos állapot. Összefüggésben lehet más jellegű, például nőgyógyászati panaszokkal, de a nőgyógyász nem endokrinológus vagy dietetikus, ezért alapvetően nem tud visszakövetkeztetni a kiinduló inzulinrezisztencia jelenségére. Az inzulinrezisztens nők tipikusan rendszertelen menstruációval és nehezített teherbeeséssel küzdenek, sőt, hatalmas lehet a veszélye a végleges meddőségnek is.

Az inozitol úgy segít az IR esetén, hogy érzékenyebbé teszi az inzulinreceptorokat az inzulinnal szemben, ez által a hasnyálmirigynek nem kell turbófokozatba kapcsolnia. Ez esetben az inozitolt naponta kétszeri adagra érdemes elosztani, mert ez az adagolás jobban igazodik az alap anyagcseréhez. Érdemes tudni, hogy inzulinrezisztencia esetén egy átfogó nőgyógyászati és hormonális vizsgálat felderíthet más, kapcsolódó szindrómákat is.

A policisztás ovárium-szindróma (PCOS)

A policisztás ovárium-szindróma, ahogy a neve is mutatja, a petefészekben lévő, számtalan kis cisztára utal. Eredetük és létrejöttük kifejezetten anyagcsere zavarral van összefüggésben, mivel a metabolikus rendszer hatással van a petefészkek működésére is. A rendszer harmóniájának megbomlása, amilyen például az inzulinrezisztencia is, hatással lesz a petefészek működésére, és annak zavaraira is. A PCOS olyan betegség, ami önmagában nagyon nehezen gyógyítható, átfogó szemléletre van szükség az állapot javulásához, a menstruációs problémák megszűnéséhez és a termékenység visszaállításához.

Az inozitol policisztás ovárium-szindróma esetén is segíthet, mivel erre vonatkozóan is javítja az inzulinérzékenységet, tehát egyszerre érhetünk el pozitív változást mind az IR, mind a PCOS esetében.

Életviteli alapok az IR és a PCOS esetén

Bár csodálatos lenne egyetlen vitamin – mint amilyen a B8-vitamin is –, pótlásával helyrehozni a megborult hormon- és cukoranyagcsere rendszert, de a bonyolult problémák megoldásához összetett akciótervre van szükség. Az inozitol szedése mellett javasolt az IR-ben és/vagy PCOS-ben szenvedők számár a teljes életmódváltás is. Minden tevékenységünknek azt kell céloznia, hogy az inzulintermelés és a cukoranyagcsere normalizálódjon. Ezt étrendi változtatással és rendszeres sporttal lehet a legkönnyebben elérni. Kevesebb szénhidrát, több mozgás.

Sokan sajnos nincsenek tudatában annak sem, hogy az anyagcsere normális folyamataihoz megfelelő mennyiségű folyadék is kell, így minőségi és mennyiségi szomjazást produkálnak. Muszáj több vizet inni!

Mentálisan is jól az inozitoltól?

Mentális kihívásaink esetén is hasznos társ az inozitol: depresszió, OCD, álmatlanság, skizofrénia, ADHD esetén kiegészítő kezelésként érdemes vele számolni. Az inozitol továbbá hasznos lehet pánikbetegség és különböző fóbiák kezelésében is.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések