Echinacea jótékony hatása és amit tudni érdemes róla

Közzétette Organic Lab on

A bíborlevelű kasvirágot még hazánkban is legtöbben a latin Echinacea nevén ismerik. Észak-Amerikában az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Európában először Angliában kezdték el dísznövényként tartani, de hamar felfigyeltek gyógyító hatásaira is. Gyulladáscsökkentésre és immunerősítésre alkalmazzák nagy sikerrel, most már az egész világon.

Az egész növényt feldolgozzák

A legtöbb hatóanyagot a gyökérgumója tartalmazza, de a leveleit, szárát és a virágzatát is felhasználják, mert a benne felhalmozódó cikóriasav a fertőzések megállításában kitűnő segítség. A cikóriasav virágzáskor a legnagyobb koncentrátumú a növényben, így a virágokat akkor gyűjtik be.

Az Echinácea hatóanyagai

Az Echinácea legfontosabb hatóanyagai a különféle poliszacharidok és a filoszterolok. Fertőzésellenes hatását nem közvetlenül a vírusokra és baktériumokra fejtik ki, nem azok szaporodását gátolják, hanem az emberi szervezet immunvédekezését serkentik, hogy küzdeni tudjon a káros mikroorganizmusok ellen. Főleg a torok és a bélrendszer immunerősítésében fejti ki áldásos hatását. A gyógynövény hatására a sejtek az interferont fokozottabban termelik, ami egy természetes, vírusellenes anyag.

Milyen megbetegedések esetén ajánlott?

A kutatások és a közzétett tanulmányok szerint az Echinácia hatékony segítség lehet a felső légúti megbetegedéseknél, például a hörghurut, a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, de használható allergiás panaszok, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzések kezelésekor is.

Bíborlevelű kasvirággal a nátha ellen

Ha már az első tünetek megjelenésekor elkezdjük szedni az Echinácia kivonatot, nagyban hozzájárul az influenza rövidebb lefolyásához, a tünetek enyhítéséhez, akár a fertőzést magát is megakadályozza.
A kasvirágok használhatóak antibiotikum kúra kiegészítéseként is, de három hétnél nem szabad tovább nyújtani a kezelést, mert a hosszabb alkalmazáskor a hatása visszafordulhat. Ilyenkor már inkább gátolja az immunrendszert, mintsem segítené. Ráadásul kellemetlen tüneteket is okozhat, hányás, hasmenés, alacsony vérnyomás, nehézlégzés, gyomorbántalmak, bőrelváltozások.

Védekezés a stressz ellen

Ma már civilizációs betegség a stressz, ami legyengíti az immunrendszerünket, így szervezetünk fogékonyabbá válik minden betegségre. Az Echinácia az immunerősítő hatásával tudja ezt meggátolni.

Sikeres kezelés bőrgyulladásokra

Gyulladással járó bőrbetegségek kezelésére, mint például a fekélyek és nehezen gyógyuló sebek is sikerekkel alkalmazzák. A herpesz vírus terjedésének megállítását és a bőr hámszövetének gyorsabb regenerálódását is elősegíti.

Hatásos lehet az allergia ellen is

Immunrendszerünk, ha úgy érzékeli, hogy veszélyes elemek támadják meg szervezetünket, különféle reakciókkal próbálja ezt kivédeni. Az allergia egy túlzott ellenreakció, amit a szervezet egyébként ártalmatlan anyagok ellen indít. Van aki, a pollenekre, a macskaszőrre, a különféle növényekre, ételekre, gombára allergiás. Ezen tünetek enyhítésére is ajánlható az Echinácea.

Daganatos megbetegedések tüneteinek enyhítésére

Német orvosok kutatásai igazolták, hogy az Echinácea hatására a fehérvérsejtek sokkal jobban regenerálódnak, és a sugárkezelést kapott, valamint a kemoterápiás betegek tüneteit enyhítették. Jótékony hatását kísérletekkel bizonyították a vastagbélrák és májrák esetében.

Az Echinácea hatás a gyógyszerekre

Az Echinácea készítmények felhasználásakor figyelni kell az esetlegesen szedett gyógyszerekre is, ezért a kúra előtt célszerű a kezelőorvos tanácsát kikérni. Az Echinácea gyógynövény kölcsönhatásba léphet allergiára, májkárosodásra szedett gyógyszerekkel, szintetikus hormonokkal, egyes daganatos megbetegedések esetén szedett gyógyszerekkel. Külsőleg kenőcs és ecsetelő formátumban, belsőleg kapszula, cukorka vagy tabletta formájában adható.

Ellenjavallat

A terhesség alatt nem ajánlott Echinácea tartalmú készítmények alkalmazása. Ugyanez igaz az úgynevezett progrediáló szisztémás betegségek, mint a tbc, sclerosis multiplex, AIDS és egyéb autoimmun betegségek esetén is.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések