Valójában mire is jó a Cayenne paprika?

Közzétette Organic Lab on

Amennyiben hatékonyság szerint – vizsgálva, hogy hányféle bajra, problémára nyújt gyógyírt – sorrendbe állítanánk a gyógynövényeket, a Cayenne paprika biztosan az első helyet foglalná el. Sokoldalúsága meglepő és szinte hihetetlen a hétköznapi ember számára, ugyanakkor a hozzáértők már tudják, hogy milyen széles körben használtató a legkülönfélébb területeken.

Cayenne paprika vagy bors?

A Cayenne bors jobban elterjedt kifejezés, de valójában egy paprikaféléről beszélünk, melynek őrleményét nevezték el borsnak. Magát a Cayenne paprika növényt már ősidők óta ismerik, mint gyógynövényt, de termesztését az indiánok kezdték el valójában. Bár Közép-Amerikából származik, mára már széles körben, világszerte elterjedt és előszeretettel használják a kínai, indiai, de még az afrikai gyógyítók is.

Valójában mire is jó a Cayenne paprika?

Tulajdonképpen majdnem mindenre, legalább is kevés területen nem használható. Mivel értágító hatása van és megújítja az erek sejtállományát, ezért legismertebb a keringésre és a szívre gyakorolt gyógyhatása. Az erek, artériák, vénák szinte megújulnak tőle, faluk újra rugalmasabb lesz, mintha visszaforgattuk volna az idő kerekét. Letisztítja az érfalakról a lerakódásokat, a vérből pedig eltávolítja a mérgeket és csökkenti a koleszterinszintet. Segít, hogy vérnyomásunk rendben legyen, biztosítja a vér egyenletes áramlását. A szívre fogyasztása után azonnal hat, éppen ezért a szívroham megelőzésére, illetve azonnali kezelésére is alkalmas.

Emésztésünk és a Cayenne bors vagy paprika

Bár a közhiedelem szerint, akinek probléma van a gyomrával, az ne egyen csípős dolgokat, a Cayenne paprika esetében ez még sincs így egészen. Mivel a gyomor nyálkahártyáját óvja, szöveteit megújítja, a fekélyeket pedig gyógyítja, ezért gyomorbántalmak esetén kifejezetten ajánlott gyógynövény.  Mivel az emésztést felgyorsítja, így nagy segítséget nyújt az emésztési zavarokban szenvedőknek, ugyanakkor rendkívül hatásos puffadás, gyomorégés vagy hasmenés kezelésre is.

A Cayenne paprika erőt ad

Immunerősítő hatásán kívül – mely szintén igencsak figyelemreméltó – rendkívüli tulajdonsága, hogy szinte életre kelti a szervezetet. A legyengült, kimerült szervezetet újra életerőssé teszi és energiával tölti fel. Élénkítő hatására a test új erőre kap és könnyebben legyőzi a hétköznapok akadályait.

Még a gyulladást is csökkenti?

Megdöbbentő, de azon kívül, hogy gyulladáscsökkentésére is hatásos szer – mandula, torok például – kiváló gombaölő szernek is bizonyul. Láz és köhögés ellen is használható, de női betegségek esetén is segít és oldja a menstruációs görcsöket is.

A Cayenne paprika és a fogyókúra

Emésztést gyorsító hatásáról már beszéltünk és pont ez a hatás az, ami miatt nagy segítség lehet a fogyókúrázók számára. Segíti az egyéb anyagok felszívódását, így fokozza a vitaminok, más gyógynövények hatását.

Mire jó még?

A teljesség igénye nélkül felsorolunk még néhány olyan problémát, melyre szintén gyógyír lehet a Cayenne paprika:

  • tengeribetegség
  • aranyér
  • fogszuvasodás
  • allergia
  • izomgörcs
  • segíti a sebgyógyulást
  • gyorsítja a hegesedést
  • anorexia

Mint látjuk ez az egyszerű chili fajta olyan sokoldalúan hasznosítható és annyi bajra hat gyógyítólag, hogy szinte el is felejtkezünk róla, hogy tulajdonképpen ő egy fűszernövény és kiváló különböző ételek ízesítésére. Most, hogy látjuk, mennyi mindenben segítségünkre lehet, kijelenthetjük, hogy nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem és egyszerűen mindennapi életünk állandó résztvevőjévé kell, hogy váljon. Olyan egyszerűen és olcsón beszerezhető fűszer-orvosság, amit nagy kár lenne nélkülöznünk, legyen szó főzésről,vagy betegségek kezeléséről egyaránt.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések