Bakopa kivonat - Az agyserkentés mestere - információk, tudnivalók

Közzétette Organic Lab on

Hazánkban még egészen új felfedezésnek számít a Bakopa kivonat, azaz, eredeti nevén, a Bacopa Moonnieri nevű természetes agyserkentő növényből készült oldat.

A készítmény óriási előrelépést, megváltást, fellélegzést jelenthet mindenkinek, akinek szüksége van arra, hogy erősebb kognitív képességekkel, élesebb gondolkodással, jobb memóriával élje a mindennapjait.

A természetes nootropikum ezen felül az általános egészségi állapotot is javíthatja, tehát energikusabbnak, élettel telibbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat a szedése során.

Érdekesség egyébként, hogy a növény használata Észak-India térségeiben egyáltalán nem számít újkeletűnek, hiszen arrafelé már majdnem ötezer éve alkalmazzák. Sőt, az ősi ájurvéda rendszerében, az orvostudománnyal szoros együttműködésben szerepel a Bakopa kivonat, vagy ahogyan arrafelé jobban ismerhetik, Brahmi nevű gyógynövény. Ők már ugyanis régóta tudják, hogy a Bakopa kivonat áll legközelebb a természetes Piracetamhoz, mi több, bizonyos esetekben a hatása még erősebbnek is bizonyulhat.

Lássuk tehát! Hogyan hat a Bakopa kivonat és milyen esetekben érdemes felhasználni?

Bakopa az ősidőktől napjainkig

A Bakopát tehát már valószínűleg időtlen idők óta ismerik az ősi Indiában, illetve találkoztak említésekkel Kínában, Nepálban és a mai Amerikai Egyesült Államok területén is. A sámánok is ismerték a memóriajavító, hangulatjavító hatását, amire rá is voltak szorulva, hiszen hosszú történeteket kellett megjegyezniük, sokszor pedig komoly stresszhatásoknak voltak kitéve. Több kutató éppen ezért, a sámánok nyomán kezdett el foglalkozni a Bakopával. Innen jöttek rá, hogy a Bakopa jó hatással van a vizuális feldolgozási sebességre, képes fokozni az agyműködést, továbbá általánosságban véve is kedvező hatással bír a mentális, kognitív egészségre.

Tudomásunk szerint már a hagyományos indiai orvostudomány is alkalmazta, bár ebben az időben a legfőbb célnak az bizonyult, hogy elérjenek egy úgynevezett tiszta tudatállapotot. Ma már tudjuk, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint a fokozott agyműködés, agyserkentés és a memória javítása – legalábbis, az a része, ami a Bakopával kapcsolatos.

Ezen felül már a régi időkben is felismerték, hogy a Bakopa beválik az epilepszia tüneteinek enyhítésében, javítja a tumorok, fekélyek állapotát, továbbá olyan hétköznapi, bárkivel bármikor előforduló gondokon is segít, mint a puffadás és az anyagcsere-lassulással járó emésztési gondok.

Napjainkban pedig inkább más területen szereznek érvényt a Bakopa kivonat előnyös hatásainak. Jelenleg inkább táplálékkiegészítőként tartják ugyanis számon. Előszeretettel alkalmazzák az idősödéssel járó memóriazavarok enyhítésére is. A Bakopa kivonat bevált antioxidáns, illetve védheti az idegsejtjeinket is. Ezen áldásos tulajdonságainak köszönhetően pedig jelentősen enyhíthet az életkor előrehaladtával jelentkező memóriazavar tünetein, illetve bármelyik életszakaszban hasznos lehet a tanulás elősegítésére.

Hogyan működik a Bakopa kivonat?

A Bakopa kivonat vagy más néven Bacosides, az agyunk emlékezetért-memóriáért felelős központját, a hippocampust veszi célkeresztbe. Ezen a területen segít az ingerületátvitel zökkenőmentessé tételében és gyorsításában, így az agyunk neuronjai vagy idegsejtjei között nagyobb aktivitás, intenzívebb kommunikáció jöhet létre. Az idegsejtek stimulálásában a legnagyobb szerepet a kináz nevű enzim játssza.

A Bakopa kivonatban található gyógynövény tehát adaptogénként is működik, azaz segít a szervezetünknek alkalmazkodni az akut és a krónikus stresszhez: segít, hogy jobban bírjuk, könnyebben viseljük a stresszhatásokat, ideális esetben pedig akár a javunkra is fordíthassuk. A Bakopa szedése előnyösen befolyásolhatja a szervezet dopamin és szerotonin-szintjét, így tovább segíti a stressz-szel való helyes megküzdést.

Összességében tehát elmondható, hogy a Bakopa kivonat javítja az emlékezést mind a rövid, mind a hosszútávú memória tekintetében, így tehát bátran ajánlható mind az időskori memóriaromlás megfékezésére, mind pedig a tanulók, diákok számára a könnyebb tanulás elősegítésére. Ezen felül a Bakopa bizonyos esetekben könnyítheti a munkavégzést, javíthatja a munkateljesítményt, illetve támogathatja a sikeres térbeli tájékozódást is.

A Bakopának ráadásul egyelőre semmilyen mellékhatása nem ismert, számos tanulmány és kutatás találja biztonságosnak a használatát.

A Bakopa kivonat jól kiegészíthető a Gotu Kola, Süngomba, Ginko Biloba kapszulákkal.

Kiknek ajánlatos a Bakopa kivonat?

A Bakopa kivonat tehát mindenkinek előnyös, hiszen javítja a közérzetet, általános egészségi állapotunkat, jobban bírjuk a segítségével a mindennapos stresszt és könnyebb lesz emlékezni arra, hogy hol hagytuk a kapukulcsot.

Ezen felül a Bakopa kivonat fogyasztása kiemelten ajánlott tehát a következő esetekben.

  • A fiatalok: tanulók, diákok, egyetemisták számára csökkentheti a tanulásra fordított időt, javíthatja az emlékezést, segíthet, hogy könnyebben megjegyezzék az elvárt dolgokat. A Bakopa szedésével nagy valószínűséggel egyszerűbben meg fognak maradni az órán, előadáson hallott dolgok. A Bakopával folytatott kutatások kimutatták, hogy a gyógynövény kedvező hatással van a figyelemre, javítja a koncentrációs képességet, elősegíti a vizuális, téri tájékozódást, gyorsíthatja a verbális információ feldolgozását,
  • Idősödő korosztály számára a Bakopa kivonat segít a memóriaromlás megfékezésében. Itt nagyon fontos tudni, hogy nem szabad elkeseredni akkor, amikor nem tapasztaljuk egyből a javulást, hiszen a Bakopa kivonat memóriajavító hatásának eléréséhez legalább nyolc hét szükséges! Érettebb korosztálynál azért is fontos továbbá a Bakopa szedése, mert előnyösen befolyásolhatja az Alzheimer-kórban és a demenciában szenvedők állapotát, illetve csökkentheti ezen betegségek kialakulásának valószínűségét. Ezen felül a Bakopa kivonat segít normalizálni a vérnyomást is, hiszen javíthatja a vaszkuláris izomfunkciót és támogathatja az ideális mennyiségű nitrogén-monoxid-felhasználást.
  • Mindezek mellett a Bakopa kiváló szorongásoldónak is bizonyult az idők során, hiszen kutatások alapján támogatja a szerotonin termelését. Segíthet mérsékelni a stressz okozta kellemetlen egészségügyi panaszokat, illetve komfortosabbá teheti az éjszakai pihenésünket. A Bakopa kivonatban található Hersaponin nevű hatóanyag képes lehet meghosszabbítani a REM-alvásszakaszt, így pedig nagyobb valószínűséggel ébredhetünk majd kipihenten. A depresszió enyhébb, korai szakaszában is jelenthet némi enyhülést, de ekkor ne felejtsünk el konzultálni a kezelőorvosunkkal, pszichológusunkkal sem a szedéséről!

Használjuk ki tehát a Bakopa kivonat áldásos hatásait: tanuljunk valami újat és élvezzük a hosszú boldog életet, a szép emlékek társaságában!

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések