B5-vitamin – pantoténsav - információk, tudnivalók

Közzétette Organic Lab on

A B5-vitamin, más néven pantoténsav, a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik, ahogy a neve is mutatja. Sok féle élelmiszerben megtalálhatjuk, mégis viszonylag gyakori a jellegzetes tünetekkel járó B5-vitamin hány.

Az 1931-ben felfedezett pantoténsav elnevezése a görög panthoten, avagy mindenütt szóra utal, melynek az az üzenete, hogy a B5-vitamin számos forrásból hozzáférhető.

Bár a pontos folyamatok még nem teljesen feltártak – ahogy az a vitaminok működési mechanizmusainál egyébként megszokott –, a pantoténsav általában az élelmiszerekben kötött formában található meg, a Coenzim-A részeként, és a táplálékkal bejutott koenzimből szabadul fel végül a számunkra hasznosító formában a B5-vitamin.

Mi a B5-vitamin szerepe?

A B5-vitamin, ahogy már írtuk, számos forrásból hozzáférhető, és bizony számos feladata is van a szervezetben. A pantoténsav az idegsejtek közti kommunikációt segítő neurotranszmitterek – például szerotonin – termelődésében segítség, de a szénhidrátok átképzésében, a koleszterin megfelelő termelődésében, és az A- és D-vitamin képződésében is részt vesz. Nagy szükségünk van B5-vitaminra az idegrendszer megfelelő működéséhez, de a haj és bőr egészségéhez és a nemi hormonok és a stresszhormon kiválasztásához is. A vörösvértest képzéshez is nagyban hozzájárul, de az allergiás-szénanáthás tüneteket is enyhíti.

Miben mutatkozik meg a B5-vitamin hiánya?

Ma már mindannyian stresszes életet élünk, már a gyerekek is, tehát annak ellenére, hogy a B5-vitamint rengeteg élelmiszerből fel tudjuk venni, a kihívásaink révén mégis gyakran fenyeget az enyhe, vagy akár a súlyos B5-vitamin hiány.

Mint láthattuk, a pantoténsav az idegrendszerre van hatással, ezért az egyensúly felbomlása azonnal idegrendszeri tünetekhez vezethet, és legyenek azok bármilyen enyhék, nyilvánvalóan senki sem kér belőlük. A B5-vitamin hiánya okozhat depressziós tüneteket, álmatlanságot, izomfájdalmakat, gyomorfájást, általános gyengeségérzetet, végtagok égő-bizsergő érzését, vérszegénységet.

Bármi is áll a háttérben, ha B5-vitamin pótlás mellett döntünk, érdemes B-komplexként pótolni, hiszen a B-vitaminok szinergikusan együttműködve fejtik ki leginkább a kedvező hatásukat.

Miből pótolhatjuk a B5-vitamint?

Célzottan praktikus táplálékkiegészítőkből pótolni, kúraszerűen, ha a tünetek és kivizsgálás alapján erre van szükség. De általánosságban a májakban, belsőségekben, heringben, marhában, sertésben, csirkében, tyúktojásban jelentős mennyiségű B5-vitamin van.

Növényeket tekintve pedig a teljes kiőrlésű gabonák, rizs, szója, avokádó, lencse, brokkoli, karfiol, olajos magvak kényeztetnek bennünket kellő B5-vitamin tartalommal.

Alapvetően elmondható, hogy a változatos étrend egészen biztosan tartalmaz megfelelő mennyiségű B5-vitamint, de például egy bármilyen diéta, fogyókúra, erőteljes edzés jelenléte, vagy egy válogatós, étvágytalan gyermek esetén komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy nemcsak a B5-vitamin, de egyéb más B-vitaminokból bejuttatjuk-e a megfelelő mennyiséget.

Adagolás

A B5-vitamin napi szükséglete egy felnőtt számára 100 és 200 mg között lehet, attól függően, hogy önmagában – ekkor több kell belőle –, vagy a többi B-vitaminnal együtt – B-komplex formában – pótoljuk-e, ez utóbbi esetben 100 mg elegendő lehet.

Túladagolástól nem kell tartanunk, mert a B-vitaminokat, mint minden vízben oldódó vitamint, a vesék dolgozzák ki a szervezetből, ha esetleg felesleget vinnénk be, azt a vesék kiválasztják, és aztán kiürítésre kerülnek. Nem ismert túladagolásos eset a B5-vitaminnal kapcsolatban, így ehhez kapcsolódó tünetről sem tudunk beszámolni.

Azt kell még figyelembe venni, hogy a B5-vitamin, ha táplálékkiegészítővel együtt vesszük be, módosíthatja bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok, Alzheimer-kórra adott bizonyos gyógyszerek esetében az egyéb más gyógyszerek hatásosságát, ezért ha gyógyszerszedésre kerül a sor, mindenképp jelezzük kezelőorvosunknak a B-komplex vagy B-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők használatát is.

 

Forrás:

vitamine-lexikon.de

Davis, M., Thomas, J., van de Velde, S., Boissy, Y., Dawson, T., Iveson, R., & Sutton, K. (2011). A novel cosmetic approach to treat thinning hair. British Journal of Dermatology, 165, S24-S30.

Herbst RA, Uter W, Pirker C, Geier J, Frosch PJ. (2004). Allergic and non-allergic periorbital dermatitis: patch test results of the Information Network of the Departments of Dermatology during a 5-year period. Contact Dermatitis. 51(1):13-19.

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Pantothenic acid. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy Press; 1998:357-373.

Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin b6, folate, vitamin B 12, pantothenic acid, biotin, and choline. National Academy (2000)

Evans, M., Rumberger, J., Azumano, I., Napolitano, J. J., Citrolo, D.,& Kamiya, T. (2014). Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: A triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vascular Health and Risk Management, 10, 89-100

Yang, M., Moclair, B., Hatcher, V., Kaminetsky, J., Mekas, M., Chapas, A., & Capodice, J. (2014). A randomized, double-blind, placebo-controlled study of a novel pantothenic acid-based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne. Dermatology and Therapy, (4)1, 93-101

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések