B2-vitamin (riboflavin) - Amit érdemes róla tudni

Közzétette Organic Lab on

B2-vitaminra sok esetben lehet szükségünk. A riboflavinként is ismert értékes tápanyagot nem képes tárolni a szervezetünk, így tehát pótolnunk kell azt természetes forrásokból vagy táplálékkiegészítő formájában.

A B2-vitamin ráadásul könnyen felszívódik, így könnyen ki is ürülhet a testünkből, ennek a veszélynek pedig fokozottan ki vagyunk téve akkor, amikor alacsonyabb a fehérjeszintünk.

Hol játszik fontos szerepet a megfelelő B2-vitaminszint a szervezetünkben?

A vízoldékony vitamin segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a táplálékok megfelelő szintű felhasználását. Elsősorban a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában működik közre.

A B2-vitamin segít a többi B-vitaminnak is ellátni a feladatát, azaz a sejtek egészségének védelmében és egyes táplálékhiányok kialakulási esélyének csökkentésében is szerepet játszik. Különösen fontos szerepet játszik a B6-vitamin aktivitásának fokozásában.

Szükségünk van rá a vörösvértestek képzése miatt, az antitestek kialakulásához, illetve a sejtlégzéshez is. Stroke és szívroham esetén is csökkentheti a sejtkárosodást.

Bizonyos krónikus betegségek során kiemelten fontos lehet a B2-vitamin megfelelő szintű fogyasztása, ezt pedig már kutatások is igazolták.

Depresszió és más mentális panaszok esetén is javíthat a közérzetünkön a B2-vitamin szedése.

Mikor szükséges különösen odafigyelnünk a B2-vitamin pótlására?

  • Ez a fontos vitamin részt vesz az egészséges növekedésben, így nem véletlen, hogy babáknak és kisgyermekeknek is javasolják.
  • A riboflavin segítségével kevésbé lesz fáradékony a szemünk, illetve kisebb eséllyel alakul ki szürkehályog a szemünkön, ha pedig az kialakult, akkor akár enyhíthetők is a tünetei.
  • Megfelelő mennyiségű B2-vitamin bevitelével javíthatjuk a bőr, köröm és a haj egészségét.
  • Várandósság alatt különösen fontos a B2-vitamin pótlása, hiszen elősegíti a magzat egészséges fejlődését.
  • Száj-, ajak- és nyelvproblémák esetén is megkönnyítheti a felépülést ez a fontos tápanyag.
  • A fogamzásgátlók szedése, a stressz és a fokozott fizikai aktivitás is B2-vitamin pótlásáért kiált.
  • Vashiány, illetve pajzsmirigy alul- és túlműködés esetén is segíthet, ha nem hagyjuk alacsonyan a B2-vitamin szintjét a testünkben.
  • Rendszeres szoláriumozás és alkoholfogyasztás esetén, illetve antibiotikum-fogyasztás után is csökkenhet a B2-vitamin szintje.

Mik lehetnek jellemzően a riboflavin hiánytünetei?

A B2-vitamin hiányát jelezhetik egyes szemproblémák, a gyulladás a szájban és a nyelven, a repedések és fekélyek a szájsarkoknál, illetve egyéb bőrelváltozások.

Hogyan szerezhetjük be természetes úton a B2-vitamint?

Sok B2-vitamin található például a teljes kiőrlésű gabonákban, de tartalmaz még belőle valamennyit a máj, egyes sajtok, a tojássárgája, egyes halfélék és hüvelyesek, a tej, a baromfihús, a spenót, illetve a joghurtok is.
Ezen felül a B2-vitamint más forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe.
Ilyen természetes források lehetnek például zöldségek és gyümölcsök: spárga, avokádó, brokkoli, kelbimbó, ribizli, hínár, zöld leveles zöldségek, gomba, dió és vízitorma.
A gyógynövényekből kiemelten fontos: csalán, lucerna, bojtorjángyökér, kamilla, édeskömény, görögszéna, ginzeng, komló, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó.

Ha pedig a természetes forrásokból nem tudunk eleget fogyasztani, akkor érdemes megfontolnunk azt, hogy a B2-vitamint táplálékkiegészítők formájában vigyük be a szervezetünkbe. Hiszen, láthatjuk, hogy erre a nagyon fontos vitaminra szinte mindannyiunknak szüksége van valamiért.

Érdemes a legjobb minőségű, természetes alapanyagokat tartalmazó, megbízható forrásból származó táplálékkiegészítőket keresni a B2-vitamin pótlása esetén is!

Hivatkozások

  1. Weisburger, J, H., American Journal of Clinical Nutrition, 1991; 53; 226S-237S.
    2. Eckhert, C, et al., Experientia, 1993; 49(12): 1084-87.
    3. Nutrition Reviews, 51(5): 149-50.
    4. Bell, I. R., et al., Acta Psychiatrica Scandinavica, 1992; 85; 360-63.
    5. Shcniun, S, D., et al., Clinical Nutrition, 1989; 8; 269-71.
    6. Shenkin, S. D. et al., Clinical Nutrition, 1989; 8; 269-71.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések