B1-vitamin (tiamin) hatása és amit tudni érdemes róla

Közzétette Organic Lab on

A tiamin vagy hétköznapi nevén B1-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amely szervezetünk, különösen agyunk zavartalan működését biztosítja. Vízben oldodó vitaminról beszélünk és folyamatos pótlása szükséges, hiszen nem tudjuk tárolni, sajnos a felesleg kiürül testünkből. Hívják még anti-polineuritiszes vitaminnak is, ami szó szerint „ ideggyulladás ellenességet” jelent.

Mankó az agynak

A B1-vitamin kiváló trénere az ellustult vagy károsodott agysejteknek. Serkenti azokat és közreműködik az elszenvedett sérülések helyreállításában. Előszeretettel alkalmazzák olyan esetekben is, amikor az agy különös megterhelés alá esik vagy segítségre van szüksége feladata ellátásához. Ilyen esetek például a kisiskolások, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, az egyetemisták, hiszen az ő agyuk fokozottan megterhelt, vagy az idősek, akiknek már segítség szükséges a zökkenőmentes gondolkodáshoz. Idetartoznak még a sportolók is, hiszen ők nemcsak szervezetüket strapálják agyon napi szinten, de szellemileg is jobban terheltek. Még szellemileg korlátozott gyerekeknél is alkalmazzák a B1-vitamint, mert segít kihozni a maximumot belőlük, természetesen a saját lehetőségeiken belül.

A tiamin hatása a szívműködésre

A B1-vitamin fokozza a vér keringését és a vérképződést. Nagy szerepet játszik a szívelégtelenség kezelésében és gyógyításában, valamint szívizmaink regenerálódásában. Korábban említett hatásai segítenek optimális vérnyomásunk beállításában is. A szívbetegek kezelésében sok esetben alkalmaznak vizelethajtó készítményeket, melyek fokozottan ürítik szervezetünkből a B1-vitamint, így ezekben az esetekben ajánlott a napi szintű pótlása. 

Gyomrunk és a B1-vitamin

A B1-vitamin segíti szervezetünket a szénhidrátok feldolgozásában és a savtermelésben, így könnyíti emésztésünket. Ugyanakkor fokozza az éhségérzetet is, tehát aki fogyókúrázik csínján bánjon vele. Napjainkban a kelleténél több cukrot, szénhidrátot, teát, kávét és alkoholt fogyasztunk. A tiamin segít helyreállítani ezen élelmiszerek okozta károkat is.

Idegrendszerünk védelme

Előzőleg már beszéltünk a tiamin anti-polineuritiszes mivoltáról, de az idegekre gyakorolt gyógyító hatása ennél sokrétűbb. Pszichiátriai osztályokon kezelt betegek esetében tapasztalták, hogy a nagyobb dózisban adott B1-vitaminkúra nagymértékben elősegíti gyógyulásukat. Így volt ez pszichés zavarokkal, vagy különböző függőségekkel küzdő emberek esetében is. Gyakran vezethetők vissza tiaminhiányra különböző agresszív viselkedésformák, illetve személyiségzavarok is. Szintén idegrendszerünk felelős a fájdalomérzetünk miatt, ezért a B1-vitamin akár fájdalomcsillapításra is használható bizonyos esetekben, például migrénes vagy ízületi bántalmakkor.

Az Alzheimer-kór

Mivel a B1-vitamin segít helyreállítani egyes agysejtjeinket ért károsodásokat, sikeresen alkalmazzák az időskori elbutulás vagy az Alzheimer-kór kezelésében is. Bár magát a betegséget nem lehet meggyógyítani, a B1-vitamin fokozott mértékben történő alkalmazásával a betegek életminőségében jelentős javulást lehet elérni és bizonyos folyamatokat lassítani is.

Az említett eseteken kívül a tiamin segítségünkre lehet leküzdeni a tengeri betegséget, erősíteni immunrendszerünket, elősegíteni a növekedést vagy akár az övsömör legyőzését is. Sokan nem is gondolnák, hogy ez az egy fajta vitamin milyen sokoldalú is tud lenni.

Ha stresszes az életünk, kicsit sportolunk, vagy valamilyen betegségben szenvedünk, a napi B1-vitamin szükségletünk 1-1,5 mg. Ha intenzíven sportolunk a napi szükségletünk azért ennél több, de arányban kell lennie a többi B-komplex-vitamin mennyiségével. 

A tiamin pótlása nem ördöngősség, megtalálható a spárgában, májban, gombában, sertéshúsban, hüvelyesekben és a tojássárgában, csak hogy néhányat említsünk. De pótolhatjuk étrendkiegészítőként is, a fontos, hogy biztosítsuk szervezetünk részére a mindenkori szükséges mennyiséget. 

***

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

 

 

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések