Mi mindenre jó az Astragalus avagy a Kínai csüdfű?

Közzétette Organic Lab on

Az astragalus membranaceus ismertebb magyar neve kínai csüdfű vagy baktövis, kínai neve huang qi, magyarul a qi, azaz a csí erősítője. A csí életerőt jelent. Az astragalus a hüvelyesek családjában található évelő növény.

Rengeteg fajtája van, körülbelül kilencvenféle kínai csüdfű ismert. Az astragalus membranaceus vagy huang qi, az első ötven kínai gyógynövény közötti előkelő helyen szerepel az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően. Nem véletlen, hogy a tradicionális kínai medicina évezredek óta gyógynövényként használja és tartja számon.

Az astragalus önmagában is egy rendkívül hasznos gyógynövény, más gyógynövényekkel kombinálva pedig még szélesebb spektrumúvá válik a gyógyhatása.

Bár szép virágokat hoz, az astragalusnak a gyökerében van a gyógyereje. Ez a növény Kína észak-keleti területein őshonos, de Mongóliában és Szibériában is megterem, sőt telepítés révén Ausztrália kivételével valamennyi földrészen megtalálható. Részben napos, részben árnyékos éghajlatot, száraz, homokos talajt kedvel, vízigénye mérsékelt. A nyár közepétől az első fagyokig virágzik, de gyökerét még virágzás előtt ki szokták termelni, hogy gyógyerejű hatóanyagai megmaradjanak benne.

Csak a legalább négy éves növény gyökere hasznosítható gyógyászati célokra. Fogyasztható frissen vagy szárítva, különféle formában. Felhasználása sokoldalú, az étrend kiegészítő tabletták mellett por alakú vagy nyers változatát levesekben, teákban is fogyasztják.

Legfontosabb tulajdonsága

Amint az eredeti kínai elnevezése is utal rá, az életerő, azaz a csí megtartása, növelése a legfontosabb hatása. Ez már önmagában véve is sikerre ítélhetné, de emellett még rendelkezik néhány gyógyhatással.

A négyéves vagy annál idősebb gyökereket kitermelés után a napon szárítják, majd egy hagyományos eljárással kivonják a gyökérből a hatóanyagot. Ez a hatóanyag több száz összetevőből áll, többek között poliszacharidokat, szaponinokat és izoflavonoidokat tartalmaz, melyek külön-külön is, de együtt különösen pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a gyógynövény nálunk étrend kiegészítő formájában kerül forgalomba.

Stimulálja az immunrendszert

Az eddigi tapasztalatok és kísérletek azt igazolják, hogy az astragalus az életerő növelése mellett stimulálja az immunrendszert, vírusölő hatással rendelkezik és támogatja a szív és érrendszer működését. A több száz hatóanyagának egyike egy olyan fitokémiai anyag, amely aktiválja a telomeráz enzim működését. Így a telomeráz képes megnövelni a rövidebb telomerek hosszát, melyek védik a DNS-t az összes kromoszóma végén, így hosszabbítva meg az életet.

Mikor segíthet az astragalus kivonata?

Ha megingott a szervezet ellenálló képessége, mindenképpen a leghasznosabb segítség. Az immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmas az astragalus kivonata bármilyen formájában. Az eddig ismert nemzetközi szakirodalmi anyagok alapján bizonyított, hogy a növény kivonata megemeli a monociták, neutrofilok, limfociták és a vérlemezkék szintjét az emberi szervezetben.

Vérnyomás csökkentésére

Szintén alkalmazható vérnyomás csökkentésére, mert mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésére képes, valamint kiegészítheti más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. A vérnyomás gyakori mérése ez esetben ajánlatos és fontos.

Szívbetegségek megelőzésére

Erre is javasolt az alkalmazása, mivel a hatóanyagai támogatják a szív és érrendszer optimális működését. Figyelmet igényel, hogy vérhígító hatása van, ezért vérhígító gyógyszerekkel egyidejűleg nem alkalmazható.

Kemoterápia és sugárterápia mellékhatásainak enyhítésére

Bizonyítottan hatásos kemo- és sugárterápia esetén. Azok a betegek, akik ilyen típusú kezelésekkor astragalus kivonatot szedtek, enyhébb tüneteket produkáltak és élethosszuk megnőtt. Klinikai kutatások alapján a platina alapú kemoterápiás gyógyszerekkel való együttes alkalmazása, mint a lourouracil, vinblasztin, ciszplatin, nagymértékben csökkentette a kezelések mellékhatásainak kínzó tüneteit.

Állóképesség növelése

Állóképesség  növelése esetén az astragalus tartalmú étrend-kiegészítők javítják az oxigénfelvételt és felhasználást, így csökkentik a fáradtságot, növelik az erőnlétet. Ez sportolók teljesítményének növelésében is fontos szerepet játszhat, de betegség, legyengült, lábadozó szervezet erősítésére is kiválóan megfelel.

Cukorbetegség esetén

Cukorbetegségben is jótékony hatása van. Poliszacharidtartalma hatással van a glükóz és a lipid anyagcserére, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

Kimerültség, krónikus fáradtság

Mindezek esetén megnöveli az életerőt, ami gyakran párosul a férfipotencia növekedésével.

Antioxidáns hatása révén mentesíti a szervezetet a szabadgyököktől, mintegy megfiatalítva azt. Gyulladáscsökkentő hatása az egész szervezet ellenálló képességét támogatja.

Antivirális hatóanyagai szembeszállnak a vírusfertőzésekkel, elpusztítják a vírusokat.

Mikor ne fogyasszunk astragalus étrendkiegészítőt?

Az astragalus kivonat fogyasztásának bizonyos betegségek illetve gyógyszerek szedése esetén korlátai vannak. Ilyen a hormonra érzékeny emlőrák. Mivel az astragalus hatással van az ösztrogénre, ezért befolyással lehet az emlődaganatra vagy a hormonkezelésre is, így ebben az esetben használata nem javasolt.

Immunszupresszánsok alkalmazása esetén szintén nem ajánlott astragalus fogyasztása, mivel megváltoztathatja, illetve csökkentheti azok hatását.

Bizonyos kemoterápiás szerekkel való együttes alkalmazása szintén kockázatos, mivel csökkentheti azok hatását. Ilyen például a gemcitabine.

Antikoaguláns gyógyszerek szedése esetén szintén tilos astragalus kivonatot szedni, mivel növelheti a vérzés kockázatát.

Laboratóriumi vizsgálatok támasztották alá, hogy éppen a vérzés kockázatának növelése miatt nem ajánlott műtét előtt vagy alatt astragalus kivonatot szedni. Műtét előtt már két héttel fel kell hagyni a fogyasztásával.

Befolyással lehet az astragalus kivonat a vizelethajtó gyógyszerek szedésére is, ezért egyidejű alkalmazásuk nem tanácsos.

Nem tanácsos továbbá autoimmun betegségben szenvedők számára a szedése, mivel a hatásai nem ismertek eléggé.

Ugyanígy tartsák távol magukat az astragalustól a gyermekek, a kismamák, és a szoptató anyák!

Mint már fent említésre került, a vérnyomás csökkentő gyógyszerek szedése esetén fokozhatja a gyógyszer hatását, ezért alkalmazása nem, vagy csak nagy körültekintéssel tanácsos.

Milyen mellékhatásai lehetnek az astragalus kivonatnak?

A nemzetközi szakirodalom nem számol be jelentős mellékhatásokról astragalus kivonat használata esetén. Egyetlen vizsgálatban említettek csupán fáradtságot, nyugtalanságot és vérnyomás csökkenést.

Astragalussal a daganatok ellen?

Ilyen irányú preklinikai vizsgálatok szerint az astragalusnak hatása van ugyan a gyomor-, vastagbél, petefészek és májrákra, mint daganatellenes szer, de ezen vizsgálatok alapján nem jelenthető ki, hogy rákellenes hatása lenne ennek az étrend kiegészítő tablettának vagy kapszulának.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések