A kurkuma gyógyhatásai és érdekes információk

Közzétette Organic Lab on

Az indiai sáfrány vagy sárga gyömbér néven is emlegetett kurkuma itthon leginkább az indiai konyha egyik alapanyagaként ismert.

Az ázsiai népi gyógyászatban jótékony hatásai miatt évszázadok óta széles körben használt gyógynövény, a modern orvostudomány pedig ma már intenzív laboratóriumi és klinikai kutatásokat folytat a kurkuma gyógyhatásainak orvosi felhasználhatóságáról is.

A kurkuma hatóanyaga: a kurkumin

A Kurkuma gyógyhatása elsősorban a fűszer élénk sárga színéért is felelős, a növény gyökerében található kurkuminnak köszönhető.

A zsírban és vízben is nehezen oldódó, ezért rossz felszívódású kurkumin a vérplazmában és a szövetekben csak alacsony koncentrációban van jelen, a bélrendszerbe jutva helyben, a bélnyálkahártya sejtjeiben azonban többféle módon is képes jótékony hatást kifejteni.

Milyen betegségek esetén használható a kurkumin?

A kurkumin közvetlen antioxidáns hatása révén és az antioxidáns enzimek aktiválásával képes helyreállítani a felborult szabad gyök-antioxidáns egyensúlyt (oxidatív stressz) és segíteni a sejtmegújulást.

Alzheimer-kór

Bár a témában eddig végzett klinikai kutatások eredményei ellentmondásosak, a kurkumin nagy valószínűséggel segíthet az Alzheimer-kór folyamatainak lelassításában is.

Segíthet a betegség során az agyban béta-amiloidok lerakódásának gátlásában, így az amiloidok által okozott gyulladások mérséklésében, illetve aktiválja az amiloid-plakkok eltakarításáért felelős sejteket, serkenti az új idegsejtek növekedését.

Daganatos megbetegedések megelőzése

Állatkísérletek már bizonyították a kurkuma jótékony hatását a szájüregi, gyomor, vastagbél- és máj- és szájüregi daganatok kialakulásának megelőzésében is. Laboratóriumi kutatások során arra is volt azonban példa, hogy bizonyos daganatellenes hatóanyagok hatásait gátolta.

Számos klinikai kísérlet folyik a rosszindulatú rákos megbetegedések kezelésében történő alkalmazhatóságáról: bizonyítottan növeli bizonyos rákos megbetegedések (vastagbél-, hasnyálmirigy-, mellrák, leukémia) kezelésében használt szerek hatását, így a hagyományos gyógymódok kiegészítéseként használják.

A diabétesz kialakulásának megelőzésére

Kutatások támasztják alá a kurkumin jótékony hatását a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is. Segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében, a glukóztolerancia normalizálásában és az inzulintermelő sejtek működésére is pozitív hatással van.

Kísérletek során bizonyítottan csökkentette a vércukor- és koleszterinszintet, egyes vizsgálatok szerint pedig javítja az érfalak működését és segít csökkenteni a diabéteszes vesekárosodást.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása

Laboratóriumi vizsgálatok már alátámasztották a kurkumin gyulladáscsökkentő hatását is. Reumás ízületi gyulladásnál jelentkező tünetek enyhítésénél, illetve a sugárkezelés mellékhatásaként fellépő bőrgyulladás mérséklésénél is hatékonyan alkalmazható.

A fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa) aktív szakasza során kurkumint tartalmazó beöntésként, illetve szájon át alkalmazva is segítheti a gyógyulást, helyileg pedig szájüregi gyulladások során is alkalmazzák gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása miatt.

Depresszió

Az utóbbi időben a kurkumin depressziós tünetek kezelésében lehetséges alkalmazását is vizsgálják, ezen a területen a kutatási eredmények azonban egyelőre nem egyértelműek. Premenstruációs szindróma tüneteinek súlyosságát is csökkentette egy kutatás során.

A kurkumin terápiás alkalmazásának lehetőségei, lehetséges mellékhatásai

Az étkezéssel bevihető kurkumin rossz felszívódásán javíthat a feketeborsban megtalálható piperin nevű alkaloida, ami azonban befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek lebontási folyamatait. A kurkumából készült fűszerek kurkumintartalma is változó, ez a bizonytalanság kiküszöbölhető kurkumintartalmú étrend-kiegészítők szedésével.

A rossz felszívódás előnye lehet, ha a bélcsatornában helyileg kifejtett hatásra van szükség, túl nagy mennyiségben azonban gyomorpanaszokat, hasmenést és fejfájást is okozhat.

Gyógyászati alkalmazása során a kurkuminnak szintén lehetnek negatív hatásai. A vérlemezkék összetapadását gátló, vérhígító hatása miatt alvadásgátló szerekkel együtt alkalmazva növelheti a vérzések kockázatát, a CYP3A4 nevű májenzimet aktiváló hatása miatt pedig felgyorsíthatja egyes gyógyszerek lebomlását, hatásukat ezzel nagymértékben gyengítve.

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések